Afdrukken

 

 

 

Jan is geboren op 22 april 1946 op boerderij ‘t Ligterink. Hij had 1 zuster die getrouwd was met Tolkamp en woonde in het Klooster, een buurtschap van Bredevoort.

 

Jan is in Barlo naar school geweest en ging daarna naar de Landbouwschool in Bredevoort. Al op jonge leeftijd hielp hij zijn vader en moeder op de boerderij. Het boerenwerk vond hij mooi, vooral het ploegen en hooien met de paarden. Na zijn schooltijd werd hij knecht bij zijn vader.

 

Op 20-jarige leeftijd ontmoette hij Hermien Renschers bij een toneelavond van Lucas in de Sociëteit aan de Herenstraat in Aalten. 2 jaar later op 26 november 1968 zijn ze getrouwd. Ze kregen 7 kinderen, waarvan 2 tweelingen: Arjan en Wilbert als eerste en Berry en Henrike als laatste.

Totaal 3 jongens en 4 meisjes en ook opa en oma woonden nog op de boerderij. Een groot gezin. Dit was goed voor de kleine school in Barlo.

 

De meester vertelde eens het verhaal van Johannes en Jacobus, waarop 1 van de leerlingen zei: “Jankobus? Die ken ik, hij was gisteren nog bij de werktuigenvereniging!”

 

Na 50 jaar boeren is de boerderij groot geworden: 120 melkkoeien, 70 ha. land, jongvee en Haflingers. De Haflingers staan bij Arjan aan de Loohuisweg, het oudershuis van Hermien.

 

Het fokken met de paarden ging goed. De jaarlingen gingen ’s zomers naar Workum in Friesland.

 

 

 

 

Veel keuringen werden gedaan en diverse prijzen werden gewonnen. Ook heeft Jan jaren met de paarden melkritten gereden voor de melkfabriek, later met de trekker naar Aalten en Winterswijk, bijna 20 jaar lang!

 

In 1984 of ’85 zijn Jan en Hermien lid geworden van de Koetsiers. Jarenlang werd ’s ochtends vroeg de Zuid Laarder markt bezocht samen met enkele leden van de Koetsiers.

Ze hebben meegedaan in Vorden met de kastelenritten. Meestal ging dat goed, op die ene keer na: toen ze samen met Wim en Rina ter Haar reden waren ze 1 nekriem vergeten, maar Jan had een oplossing: hij haalde z’n riem uit de broek en gebruikte deze als nekriem!. Het gevolg was wel dat Jan veel op de bok zat,  want als hij afstapte, zakte zijn broek tot op de enkels !!

 

 

 

 

Ze reden van 1995 tot 2016 het koningspaar van Aalten. En alle kinderen die gingen trouwen, werden met de koetsen naar het gemeentehuis en kerk gebracht.

 

Tijdens de optocht ter ere van het 10-jarig bestaan reden ze mee met een geleende brandweerauto van Dinxperlo naar Aalten, een geweldige optocht met veel deelnemers. Ook het 25-jarig bestaan van de Koetsiers vonden ze prachtig: de boerenbruiloft, het aanzeggen met Hennie van Eerden bij de oudste leden Stroet en Rougoor, het versieren door de buurt bij Nijhof en den Blauwen, de versierde platte wagens waar de gasten op meereden, zelfs Mimi van Joop Luiten zat hier bij op.

 

 

 

 

Ook het zingen van het lied: “De uil zat in de olmen” was prachtig, werkelijk iedereen zong mee! Het avondfeest bij de Neeth in het museum was ook geweldig mooi, aldus Jan.

 

Prachtig waren ook de keuringen die 1x per 2 jaar plaatsvonden in de Brabanthallen in Den Bosch, er werd gewoon op balen stro bij de paarden gefeest en geslapen.

 

Het ging ook wel eens mis. Zoals bijv. een doodgeboren veulen, is toch jammer. Als je dit meldde bij een stichting, konden ze daar evt. koppelen aan een veulen zonder moeder. Zo ook bij de familie Kobus: ze kregen een veulen van een Geldersch paard. Deze was al snel net zo groot als de Haflingers. Het contact met de eigenaar was erg goed; het paard werd weer opgehaald maar de vriendschap bleef. Later is het paard door omstandigheden weer naar Aalten gekomen en heeft nog lang bij de familie Vrieze gestaan (Klein Prinsen) aan de Hamelandroute.

 

Geert, de derde zoon, werkt bij Kramp en is getrouwd met Marieke van Eerden van “Den Blauwen” en daar wonen ze ook. Geert heeft eigenlijk niks met paarden.

Lidy, de oudste dochter werkt bij de Welkoop, is getrouwd met Oonk en woont in Vragender, zij hebben ook Haflingers en fokken daarmee.

Jolanda, de tweede dochter woont nog thuis, zij werkt bij de Stegemanshof in Aalten.

Berry werkt bij een dierenarts, is getrouwd en woont in Albergen op een boerderij.

Henrike, de jongste van de tweeling is kraamverzorgster. Ze is getrouwd met Andre Koskamp en wonen aan de Aladnaweg.

 

Een paar jaar geleden hebben Jan en Hermien de boerderij aan Arjan en Wilbert overgedaan, ze hebben van huis gewisseld. Jan en Hermien wonen nu aan de Vlasspreideweg waar vroeger “Groten Jehan” woonde.

Jan en Hermien hebben 21 kleinkinderen en nog 1 op komst!

 

Als er hulp nodig is bij de Koetsiers dan kun je altijd bij Jan en Hermien terecht. Bij vele marathons aan de Slingeplas hebben ze geholpen, Jan meestal bij de hindernissen en Hermien in de kantine. Dit jaar nog voor de catering bij de veldrit bij de familie Plaggenburg werd haar hulp gevraagd. Hermien zei: “ik wil wal helpen, maor dan mot d’r wal genog te doone ween, ak d’r egaal mot zitten, dan vin’k t’r niks an.” Ook bij Wilbert op de boerderij melkt ze nog regelmatig de koeien. Kilo’s zuurkool maken, breien, behangen, alles kan ze. Hermien helpt ook nog koken voor Boerengoed in Winterswijk. In oktober was ze nog te zien bij Omroep Gelderland in het programma : Gelderland helpt, dit is op zondag 5 november uitgezonden. “Een paardentand en een vrouwenhand zit nooit stil” is op haar wel van toepassing.

 

Jan doet vele klussen op de boerderij: mest uitrijden of zoals hij zelf zegt: “mest potten”, jongvee verplaatsen, machines wegbrengen voor onderhoud, grasmaaien, de hele familie van aardappels voorzien, inclusief een aantal bekenden. Ook zet Jan zich in voor het paardenfonds Varsseveld Heelweg, het keuren en afhandelen van een afgekeurd paard.

 

Het nieuwe jaar van de Koetsiersritten begint altijd bij de familie Kobus op ’t Ligterink met een pannenkoekenrit. In 2018 al weer voor de 10e keer zegt Jan, ieder jaar komen er meer deelnemers. De familie Kobus bakt dan zo’n 400 pannenkoeken!! Een hele klus. Het is dan in de wei bij ’t Ligterink een gezellige drukte en daar houden ze van! Met dit goede vooruitzicht hopen wij het nieuwe jaar weer bij hen te beginnen met de ritten.

 

 

Jan en Hermien, bedankt voor het meewerken aan deze aflevering van Op de Bok!

 

 

Namens het bestuur wensen wij alle leden en bekenden een goede gezondheid, fijne kerstdagen, een goed uiteinde en veel menplezier in 2018.