Afdrukken

 

 

Wim is geboren op 21 november 1940. Zijn oudershuis staat aan de Rengelinkweg no 3, een neef van hem woont daar nu. Wim heeft 1 broer en 4 zussen. Een van de zussen is in 1975 overleden en een broer in 2012. 

Zijn ouders werkten op de boerderij en toen Wim wat ouder werd moest hij al snel mee-helpen met melken en andere werkzaam-heden zoals  bijv. stal uutsmieten. Ook handelde zijn vader in kalveren. Soms, na een hele dag rondfietsen met de bakfiets, werd het kalf verkocht en 2 gulden 50 verdiend. Het was – zoals bij zovelen – geen vetpot in de jaren 50-60.

Basisonderwijs kreeg Wim op de lagere school in IJzerlo, daarna nog een aantal jaren op de Landbouwschool in Bredevoort. Dat was vanuit IJzerlo een heel end fietsen, vooral ‘s winters, dan werden er hele stukken gelopen om warm te blijven. Meestal waren ze toch nog op tijd op school, terwijl jongens die dicht bij woonden te laat kwamen, omdat het zo koud was.

Na de Landbouwschool ging Wim bij zijn vader werken. Ook voor melk monsteren ging hij met de fiets naar de boeren toe. Hij verhuurde zich ook als dagloner bij diverse boeren in IJzerlo: dorsen, stal uitmesten, persvoer steken, mangels snijden enz..
Als de graanmiete bijna gedorst was, werd soms het werk stil gezet, want er was een bunzing gezien en die moest eerst gevangen worden!
’s Zomers met het oogsten van rogge en haver hielpen de boeren elkaar met het maaien met  de paarden en de vrouwen gingen dan meestal binden. Het ophalen en miete zetten vroeger was niet zo makkelijk. En dan het hooi halen, dat moest vaak ‘s avonds na het melken nog op zolder worden gepakt.

Eind jaren 50 deed Wim loonwerk bij Prinsen met tractoren en machines. Toen hij zijn vrachtwagen rijbewijs had behaald, is hij gaan werken bij Kemper Meelfabriek in Dinxperlo, 10 jaar lang.

De eerste ontmoeting met Annie was op een feest: de zuster van Annie werkte in de huishouding bij Hoftijzer. Dit was een mooi aanknopingspunt; zijn broer werkte bij de ouders van Annie op de boerderij. Ook Wim hielp hier “en aj dan zo met mekare an toafel zit, dan ken i-j mekare zo”.

Getrouwd werd er op 22 mei 1964. Ze gingen wonen op de Kleine Fukkert aan de Koopweg 12, het oudershuis van Annie. Samen hebben ze 5 kinderen gekregen, 3 jongens en 2 meisjes. 2 van de jongens zijn helaas veel te vroeg overleden.
Ze hebben 5 kleinkinderen gekregen, 1 meisje en 4 jongens, 3 van de jongens groeien op bij hun op de boerderij en daar genieten Wim en Annie erg van.

In de jaren 70 werd de boerderij uitgebreid met meer koeien en varkens, ze boerden goed. Echter door bijzondere omstandigheden ging het in 1997 niet goed en werd er gestopt met de koeien. Jaren later stopte ze ook met de varkens. In 2000 zijn ze begonnen met herten. 10 hectare werd er met gaas afgezet. Ze hebben dit 16 jaar gedaan, maar op het laatst waren de kosten ongeveer gelijk aan de inkomsten. Ze waren toen ook al aan hun AOW.

Toen ze in 1997 gestopt waren met de koeien kwam de liefde voor de paarden weer.

Via Gerrit Hiddink hoorden ze dat het paard en de wagen van de overleden 80-jarige Van Eerden bij Wolsink uit Barlo niet meer gebruikt werd. Wim kocht het paard en de wagen en er kon gereden worden. 
Na 1 jaar kreeg het paard een longbloeding en ging er aan dood. Via de handel kwam er vervolgens een ervaren paard. Dit was een makkelijk paard, er kon zo een jong paard naast gezet worden om met tweespan te rijden.

 

Diverse paarden werden gekocht en verkocht, waaronder pony Floortje in 2000, inmiddels 18 jaar oud. Een pittige maar lieve pony.

Ook kocht hij 2 Friese veulens. Toen deze 2,5 jaar oud waren, gingen ze naar Nico Meijer, hengstenhouderij in Mariënheem. In 14 dagen tijd maakte hij ze menklaar. Ze werden opgehaald en direct uit de trailer voor de marathonwagen gespannen. Dat ging prima en Wim had er veel plezier van.

Na ruim een jaar werd er een paard geruild om een wat mooier span te krijgen, Na een aantal menlessen op de dinsdagavond bij Hiddink, zei men dat het paard het wat minder goed deed en ook te dik was. Misschien toch wat ander of minder voer? “Nee” zei Wim, “ik geef haar al zo weinig”.
Op donderdagmorgen liep er een veulen in de wei!! De echte peerdekeals snapt no nog neet dat ze dat neet e’zeene hebt!

 

 

Eens reden ze met paard Ria bij Jan Korten door de zandweg, toen er iets mis ging: ze stonden voor een sloot van 1,5 meter breed. De groom eraf, Wim eraf, het paard sprong naar de overkant en de wagen belandde midden in de sloot! Uitspannen dus en de wagen werd er met de trekker uitgehaald. Vervolgens werd er weer ingespannen en gewoon weer verder gereden alsof er niets gebeurd was…

Annie gaat altijd graag mee met de ritten. 
Ze houden ook van lange fietstochten. Op een zondag waren ze aan het fietsen om een tocht in Vorden door veel zandwegen uit te zetten voor Vereniging Het Aangespannen Paard. Op de verharde wegen bij Vorden zagen zij karresporen: er moest gekeken worden naar een koetsentocht in kledij. In plaats van half zeven thuis werd het half tien…
Ook op een gewone doordeweekse dag fietsen ze graag, “now nog good kunt en ut nog kunt volholl’n, guf ons dat un hoop plezeer”.

Een geweldig weekend hebben ze gehad met een aantal koetsiersvrienden in Vorden: met de paarden daar rijden en overnachten op de camping en eten van de BBQ, het was prachtig!

 

Een 50-jarig bruidspaar gereden met de mooie koets van Hiddink, samen met Wim Scholten.

Paardenmarkten worden ook vaak bezocht.
Wim heeft nu nog een 13- en een 6 jarige zwartbles. Hij rijdt hier hobbymatig mee, samen met Wim Scholten en dat zeker 1 x per week. Wim Scholten heeft zijn paard en wagen ook aan de Koopweg staan, zodat ze samen de koetsiersritten kunnen rijden. Er gaat bijna geen rit door zonder hen ...

Ook de waterbak bij Doortje in de Vennebulten vinden ze mooi, maar Annie stapt dan altijd even af:  “ut geet mien doar te schuun! zegt ze. Nadat de waterbak is genomen stapt ze weer op en rijden ze naar huis met het tevreden gevoel: het leven is goed!

Wim en Annie, we hopen dat jullie nog vele jaren mogen genieten van de koetsenritten.
Bedankt dat jullie mee wilden werken aan een aflevering van Op de bok.