Als je een afspraak maakt met de voorzitter van de Koetsiers voelt dat een beetje net als vroeger bij de baas komen, echter bij Gerrit valt dat mee. Hij zei: “Moj de vrouwe maor met brengen”. En dat is nu precies zoals Gerrit denkt. Ik heb de ‘vrouwe’ maar niet meegenomen anders zou het een heel gezellige avond worden maar kwam van Op de Bok niets op papier.

Gerrit is geboren op 13 oktober 1947 en groeide op de kleine pachtboerderij ’t Leemkamp op de Haart op. Hij heeft drie broers en twee zussen, met z’n 71 jaar is hij de jongste van het stel. Gerrit zijn vader en moeder hadden een legkippenbedrijf, een paard voor het werk op het land en een paar varkens en koeien. In 1963 werd er grond gekocht. Er werd een nieuw huis gebouwd en een grote kippenschuur, de eieren werden geleverd aan de firma Boom in Bredevoort. En zoals dat vroeger vaker ging moest er ook buitenshuis gewerkt worden om het hoofd boven water te houden. Gerrit zijn vader ging werken bij een aannemer die onder andere het viaduct aan de Loohuisweg en de fietstunnel in Vragender heeft gebouwd.

 

Als kind ging Gerrit naar de lagere school op de Haart. Er waren er toen zelfs twee: een Hervormde en een Gereformeerde school. Hierna ging hij naar de Ambachtsschool in Aalten. Hij leerde metselen en timmeren en ging daarna werken bij Te Paske in Barlo tegenover Piek aan de Barloseweg. Na 10 jaar ging hij naar ter Haar-Vreeman in Aalten en na twaalf jaar timmeren en metselen kwam aannemer Heijnen in beeld. Hier heeft Gerrit meer dan 25 jaar gewerkt, op het laatst als meewerkend uitvoerder. De oude boerderij van Hennie van Eerden van d'n Blauwen was een echte uitdaging. Door slim denken en jarenlange ervaring in de bouw is het eindresultaat prachtig geworden.  

 

Gerrit is getrouwd met Ella Scholten van de Dinxperlosestraatweg. Ze hebben elkaar ontmoet in de koude winter van 1965 op de schaatsbaan, een ondergelopen weiland bij Lankhof op de hoek van de Veldweg en de Klokkemakersdijk. Na de verloving in 1968 werd er op 21 december 1970 getrouwd en gingen ze wonen aan de Haartseweg 6 tegenover smid ter Welle.

 

Samen kregen Gerrit en Ella drie dochters en een zoon. Jeanet en Ester hebben beiden een bestuursfunctie gehad bij onze vereniging. Gerrit voetbalde bij AZSV in de hoogste elftallen, maar kreeg in 1976 een knieblessure waarna hij niet meer mocht voetballen. Nu hij tijd over had, hielp hij Evert te Kloeze met klussen aan de woning. Voor deze hulp kreeg Gerrit van te Kloeze een Welsh pony, Astrid. Op de Haart was nog wel ruimte waar ze kon lopen. Zo ontmoette Gerrit Jo Lensink die ook een pony had en samen gingen ze de pony's beleren en op zaterdagmiddag rijden met de platte wagen. De familie werd groter en dus werd er op de Meiberg een mooie bungalow gebouwd met garage en werkplaats.

In de jaren ‘80/’90 was er in Zelhem met Pinksteren de Achterhoekse Paardendagen, onder het zadel maar ook aangespannen. Gerrit en Ella keken naar het tweespan rijden, dit vonden ze prachtig. Besloten werd dit ook te gaan doen maar dit gaat echter niet zomaar, dat zal iedere koetsier wel weten. Wagen en tuig, trailer, aanhangwagen, alles brengt werk met zich mee. En dan het oefenen met twee-  of vierspan en een dressuurproef uit het hoofd leren van circa 10 minuten. Er werd toen nog gereden zonder voorgelezen te worden. Maar de hobby is geboren en trekt een heel team van menliefhebbers aan.

Hulpen zoals Jo Lensink, Gerrit Bussink, Frits Simmelink, Gerrit te Grotenhuis, Maureen de Roos, Francis Vogelpoel en natuurlijk Ella en de kinderen. Het feest was compleet toen er in Winterswijk de 1ste prijs in de vaardigheid werd gewonnen. Daarnaast heeft Gerrit in 1988 de cursus bokrechter gedaan bij de Radstake in Varsseveld. Zo kwam hij bij rijders als Mieke van Tergouw, Raymond Letteboer, Riny Rutjens, Aart de Leeuw en IJsbrand Chardon op de bok. Deze laatste verreed zich een keer tijdens het staptraject, keerde om en zei tegen bokrechter Gerrit dat hij even ging galopperen om de tijd in te halen. Maar dit moet je niet doen bij een correcte bokrechter, ook wereldkampioen IJsbrand niet. Chapeau Gerrit!

Als bokrechter is Gerrit met rijder en span meerdere keren gekanteld, zowel in Zelhem als in Breda. “Breda was supermooi’’, zegt Gerrit, “het hele weekend in een hotel overnachten , de wedstrijden en de shows van Hongaarse rijders onder het zadel. Staand op  3 paarden naast elkaar, een piramide van rijders”.

Doordat er met de marathons weleens wat gebeurde, een combinatie die omviel of een bokrechter die in het water belandde, is men overgegaan op hindernissenrechters. In 1994 met de Wereldkampioenschappen Vierspan op de Vlasakkers reed Gerrit mee als bokrechter met James Fairclough. James kon geen Nederlands en Gerrit alleen ‘ambachtschool-Engels’. Dan maar met handen en voeten zo goed mogelijk uitleggen wat de bedoeling is en op goed geluk ‘yes yes’ of ‘no no’ zeggen. Het was een bijzondere ervaring en al met al is het toch goed gekomen.

Gerrit is hoofd hindernisrechter. Samen met Ella staat hij in de hindernis als jury bij veel wedstrijden. Dat naast het voorzitterschap neemt veel vrije tijd in beslag. Gerrit is bestuurslid vanaf 2007 en  werd  onze voorzitter in 2012. Ook zieke leden bezoekt hij, hij is afgevaardigde voor de Regiomenners, organiseert de Veldrit bij het Barger en Plaggenburg, organiseert of neemt deel aan de Koetsiersritten, organiseert het afsluiten van de menlessen, woont bestuurs-vergaderingen bij en zit deze voor enzovoort. Achter een succesvolle man staat bijna altijd een sterke vrouw en die heeft hij aan Ella. Zonder haar is hij nog niet de helft van wat hij nu is, aldus Gerrit. Onze first lady van de Koetsiers.

In 1991 werd er een camera gekocht en ging Ella filmen. Veel, heel veel heeft ze opgenomen. Ella denkt wel 1000 uur film te hebben van onder andere wedstrijden, de boerenbruiloft, marathons aan de Slingeplas, veldritten, het 40-jarig bestaan van de Koetsiers enzovoort. Ook heeft ze foto’s gemaakt van de men- en ruiterroute, het is eigenlijk te veel om op te noemen. Ook voor eenvoudige dingen zoals bijvoorbeeld een warmhoudplaatje voor de afsluiting van de menlessen… Ella heeft het!

Ella, Jeanet, Ester, Moniek en Simon hebben in 2012, toen Gerrit 65 jaar is geworden een leerzame rit met Marc Weusthof geregeld. Samen hebben ze een prachtige rit gemaakt, echter het weer zat niet mee die dag. Het regende pijpenstelen, maar het plezier was er niet minder om.

Dit jaar zijn Gerrit en het bestuur op zoek naar een nieuwe voorzitter. Dit is voorwaar geen gemakkelijke opdracht, want waar vind je zo’n voorzitterspaar als Gerrit en Ella.

 

Gerrit en Ella, we hopen dat jullie nog heel lang plezier mogen beleven aan jullie hobby’s en bedankt voor de medewerking aan deze aflevering van Op de Bok.

P.S. Dat van 'moj de vrouwe maor metbrengen' is good ekommen. Wi-j bunt un zondagaovond ewest en vulle peerdepraot, natuurlijk. (Henri)

Agenda

Geen evenementen

Laatste nieuws